Preventie van radicalisering

Wat is radicalisering en hoe voorkom je het?

Rechtsextremisme, complottheorieën, jihadisme en anti-overheidsextremisme. Bij radicalisering ontwikkelt een persoon of groep in toenemende mate opvattingen die niet aansluiten bij of botsen met de democratische rechtsorde. Iemand die radicaliseert is steeds meer bereid om hier in de praktijk gevolg aan te geven, zowel in uitingen als handelingen. 

Inzetten op de preventie van radicalisering, met name de weerbaarheid en veerkracht bij jongeren, is van groot belang voor de sociale stabiliteit. Voor (jeugd)professionals, gemeenschappen en de (lokale) overheid is het de vraag hoe zij dit kunnen oppakken.  

Ons aanbod

De ESS biedt praktische handvatten voor het signaleren en voorkomen van radicalisering. We brengen kennis bij elkaar, bieden een podium aan goede voorbeelden uit de praktijk en investeren in netwerkopbouw met partners en betrokkenen. We geven advies aan (jeugd)professionals, gemeenschappen en de (lokale) overheid. Zo helpen we onze partners hun inzet en werk te versterken bij het voorkomen van radicalisering. 

Publicaties

Praktijkverhalen

Nieuws