Ga in gesprek met de jongere

Wees als politiefunctionaris terughoudend in het contact met de jongere. Hij of zij kan het gevoel krijgen dat de politie het op hem of haar gemunt heeft en dat kan een eventueel radicaliseringsproces versnellen. Als een gesprek wel mogelijk is, bijvoorbeeld omdat u een goede band heeft met de jongere, voer dan een informeel gesprek om te weten te komen wat er speelt, met wie hij of zij omgaat en wat mogelijk (achterliggende) hulpvragen zijn. Vertrouw in de eerste plaats op de gespreksvaardigheden die u al bezit.

Wat kunt u bespreken?

Achterhaal op een open manier met welke leeftijdsgenoten de jongere omgaat. Wat trekt de jongere aan in de (nieuwe) vriendengroep? Zijn er ook andere gebeurtenissen die mogelijk werken als triggerfactor in het radicaliseringsproces? Hoe is de situatie binnen het gezin? Heeft de jongere nog contacten met zijn of haar (oorspronkelijke) sociale omgeving? Wat is zijn of haar wereldbeeld? Is de jongere gemakkelijk beïnvloedbaar.

Voer een open, begripvol, onbevooroordeeld en nieuwsgierig gesprek. Vermijd een discussie als de jongere zijn of haar ervaringen, idealen en/of denkbeelden uitspreekt. Ook benoemt u zorgen over mogelijke radicalisering niet in het gesprek. Let op: de kans is ook aanwezig dat een dergelijk gesprek met de politie achterdocht oproept, en dat een gesprek zelf impact kan hebben.

Wat kunt u nog meer doen?