Factsheet ‘Ramadan tijdens de coronacrisis’ voor islamitische gemeenschappen

De coronacrisis heeft een grote impact op onze samenleving. De effecten zijn overal voelbaar. Ook bij islamitische gemeenschappen. Doordat bijeenkomsten boven de 30 personen verboden zijn, vinden bijvoorbeeld de meeste diensten in moskeeën niet meer plaats.

Alleen samen krijgen we corona onder controle

Ook zijn er vragen en zorgen van moskeebestuurders, voorgangers en individuele moslims over de Ramadan die dit jaar rond 23 april begint en rond 23 mei eindigt met ‘eid ul fitr’ (Suikerfeest). Er zijn vragen over de organisatie van iftars, avondgebeden (taraweeh) en het samenzijn met elkaar en familie en donaties tijdens de Ramadan. Daarnaast zijn er zorgen over (mogelijke) samenscholing van jongeren.

Factsheet
De Expertise- unit Sociale Stabiliteit heeft hierover gesproken met stakeholders binnen islamitische gemeenschappen. Uit deze gesprekken kwamen bruikbare tips en good practices naar voren. In de factsheet ‘Ramadan tijdens de coronacrisis’ zijn deze gebundeld.

De factsheet richt zich in hoofdlijnen op de coronamaatregelen in relatie tot de Ramadan, gaat in op initiatieven die moskeeën zelf opzetten in voorbereiding op de vastenperiode en geeft handvatten hoe en waarover te communiceren met de achterban en gemeenten.

Meertalige informatie
Uit de inventarisatie van de ESS blijkt ook dat verschillende organisaties informatie over de coronacrisis in verschillende talen beschikbaar stellen. In de bijlage ‘Meertalige informatie coronacrisis’ leest u er meer over.

Vragen of meer informatie?
Heeft u vragen over dit bericht of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met de Expertise-unit Sociale Stabiliteit via het e-mailadres: ess@minszw.nl, of bel op werkdagen naar het telefoonnummer 070-333 45 55. Onze adviseurs staan u graag te woord.