Maatschappelijke Raad voor een Veerkrachtige en Weerbare Samenleving
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vindt het belangrijk dat Nederlanders meedenken over onderwerpen die hen direct raken, zoals het behouden van sociale stabiliteit. Daarom is de Maatschappelijke Raad opgericht, als onderdeel van de Agenda Veerkrachtige en Weerbare Samenleving. De Raad geeft advies over hoe Nederland sterker kan worden in het omgaan met maatschappelijke spanningen.
De leden van de Raad delen hun kennis en ervaring en geven zowel gevraagd als ongevraagd advies. Ze signaleren belangrijke ontwikkelingen en denken mee over de uitvoering en toekomst van de Agenda. Alle leden doen mee aan de Maatschappelijke Raad op persoonlijke titel. De Maatschappelijke Raad wordt ondersteund door een wetenschappelijk adviseur.
Wie zitten er in de Maatschappelijke Raad?
De Raad bestaat uit zeven leden, ondersteund door een wetenschappelijk adviseur. De leden zijn zorgvuldig gekozen via een open selectie om een zo breed mogelijke afspiegeling van de Nederlandse samenleving te vormen, met verschillen in leeftijd, woonplaats, achtergrond en geslacht.
Elijah Alvares is programmamanager en docent aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij ziet hoe sterk en veerkrachtig veel gemeenschappen zijn, maar ook welke uitdagingen zij tegenkomen in het dagelijkse leven. Het vergroten van weerbaarheid is nodig, maar daarvoor is een overheid nodig die naast de mensen staat in plaats van tegenover. De overheid moet ook werken aan integrale oplossingen. Met zijn kennis over onderwijs, antiracisme en bestuurskunde draagt hij bij aan de Maatschappelijke Raad.
Marianne Vorthoren is projectleider lokaal inclusiebeleid bij de VNG en voorzitter van Veelkleurige Religies Rotterdam. Voor haar betekent een weerbare samenleving dat iedereen zich thuis voelt en rechtvaardig behandeld wordt. Ze benadrukt het belang van ruimte voor verschillende perspectieven en een open gesprek. Marianne denkt graag mee in de Maatschappelijke Raad over hoe we dit samen kunnen versterken.
Hans Gilissen heeft tijdens zijn werk in het openbaar bestuur en de rechtspraak vaak de moeilijke kanten van het leven gezien. Hij gelooft dat een steuntje in de rug en aandacht voor iemands talenten veel kunnen betekenen. Nu hij gepensioneerd is, zet hij zich via de Maatschappelijke Raad in voor een samenleving waarin iedereen meetelt.
Sanneke Vermeulen is voorzitter van de Maatschappelijke Raad. Ondanks haar visuele beperking van 5 à 10% behaalde ze als jongste atleet ooit een Paralympische medaille. Ze heeft ruime ervaring met het versterken van weerbaarheid en inclusie via ambassadeurschappen en politieke functies. Ze gelooft in samenwerking en een inclusieve aanpak om de samenleving weerbaarder te maken.
Nitai Doelam werkt als buurtcoach en coördinator bij Welzijn Capelle. Vanuit de samenlevingsopbouw ondersteunt hij bewoners, bouwt netwerken en geeft advies over hoe beleid beter kan werken in de praktijk. Nitai richt zich op het versterken van sociale cohesie en een duurzame en leefbare omgeving waarin iedereen zich kan ontwikkelen.
Yasmine Bayoumy is strategisch adviseur sociaal voor de ambtelijke top bij gemeente Amsterdam. Ze heeft veel kennis van systemische ongelijkheid, gemeenschappen en diversiteit. Met haar professionele werkervaring, eigen ervaringskennis en uitgebreide netwerk verbindt ze diverse werelden met de overheid.
Fleur Valk is onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en richt zich op extremisme en radicalisering. Daarnaast adviseert ze (overheids)organisaties over veiligheidsvraagstukken. Fleur ziet een toenemende verharding en verdeeldheid, maar ook veerkracht in de samenleving. Met haar kennis wil ze bijdragen aan een inclusieve en veerkrachtige maatschappij waarin mensen meer naar elkaar omkijken.
Hans Boutellier is wetenschappelijk adviseur voor de Agenda Veerkrachtige en Weerbare Samenleving. Hij was zestien jaar directeur van het Verwey-Jonker Instituut en is nu bijzonder hoogleraar Polarisatie en Maatschappelijke Veerkracht aan de Vrije Universiteit. Hij heeft veel gepubliceerd over veiligheid, polarisatie en maatschappelijke veerkracht. Zijn werk richt zich op sociale spanningen en beleid.
Hoe werkt de Maatschappelijke Raad?
De Raad komt vier keer per jaar samen. Tijdens deze vergaderingen worden actuele thema’s besproken en uitgewerkt. Tot eind 2025 werkt de Raad aan twee adviezen die de samenleving veerkrachtiger maken, zowel op maatschappelijk als gemeenschapsniveau.
Planning en toekomst
De eerste bijeenkomst van de Raad was in februari 2024. De Raad blijft actief tot eind 2025 en zal dan een advies geven over de toekomst van de Agenda Veerkrachtige & Weerbare Samenleving na 2025.
Over de projectorganisatie
De Maatschappelijke Raad is onderdeel van de Agenda Veerkrachtige & Weerbare Samenleving. Met deze Agenda investeert het ministerie van SZW in de weerbaarheid van mensen en het versterken van sociale stabiliteit. Het programma richt zich op preventie en het versterken van beschermende factoren door onderzoek, samenwerking en interventies.
Gemeenten, maatschappelijke organisaties en scholen spelen hierbij een belangrijke rol. De Agenda biedt financiële steun (subsidies) en deelt kennis, zodat deze organisaties mensen in kwetsbare situaties beter kunnen helpen en sociale stabiliteit kunnen bevorderen.