Nieuwsbrief WeerbaarNL – November 2021

WeerbaarNL is de nieuwsbrief van de Expertise-unit Sociale Stabiliteit van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Preventie van radicalisering? Ontdek wat werkt!

Wat werkt nou echt bij de preventie van radicalisering? Het is een vraag waar gemeenten en rijksoverheid antwoord op willen hebben, omdat zij een belangrijke rol hebben om radicalisering te voorkomen en daarvoor goed doordacht en onderbouwd beleid in de praktijk willen brengen. Het net verschenen rapport ‘Wat werkt bij preventie van radicalisering?’ geeft gemeenten hierbij een steuntje in de rug. 

Preventie van radicalisering? Ontdek wat werkt!

Rapport 'Wat werkt bij preventie van radicalisering?’
Beeld: ©ESS

Wat gemeenten leerden in het kennislab extreemrechts

Het belagen van bestuurders op sociale media. Onrust rond de intocht van Sinterklaas. Een jongere die verontrustende uitspraken doet in de klas, het wijkcentrum en online. Hoe kunnen gemeenten het beste omgaan met extreemrechts? In het kennislab van de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) profiteerden gemeenten van elkaars kunde, spijkerden zij hiaten in kennis bij en bespraken zij dilemma’s. 

Wat gemeenten leerden in het kennislab extreemrechts

Straatfotografie
Beeld: ©Rijksoverheid

Advies op maat traject evidence based werken bij preventie radicalisering

Hoe weet ik of ik met de preventieve aanpak van radicalisering op de juiste weg ben? En op welke wijze kan ik interventies het beste – onderbouwd – doorontwikkelen? Hoe kan ik verantwoording afleggen over de preventieve aanpak van radicalisering? De Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) ondersteunt gemeenten bij deze vragen. Met een toolkit, maar ook met ‘advies op maat trajecten’. 

Advies op maat traject evidence based werken bij preventie radicalisering

Evidence Based Werken 415x177

‘Preventie is altijd beter, want deradicaliseren is erg moeilijk’

Als jongen hield hij er sterke extreemrechtse en nationaalsocialistische denkbeelden op na, was hij actief op het forum Stormfront en bij de Nederlandse Volksunie. Na zijn deradicalisering werd Michel Letteboer geschiedenisleraar. In zijn lessen gaat hij geregeld met leerlingen in gesprek over het kritisch omgaan met bronnen, democratisch burgerschap en sociale stabiliteit. Ook is hij tegenwoordig een veelgevraagd ervaringsdeskundige en spreker op congressen, onder andere georganiseerd door het Radicalisation Awareness Network (RAN). 

Michel Letteboer
Beeld: ©ESS

Platform JEP

Nieuw JEPzine: Jongeren online weerbaar maken

Jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op hun smartphone of computer. Steeds meer jeugdprofessionals, zoals jongerenwerkers, zijn daarom online aanwezig. Om jongeren te bereiken en te snappen wat wat hen bezighoudt en beweegt. En hen weerbaar te maken tegen complotmythen, nepnieuws en online beïnvloeding. Hoe pak je dat slim aan? Wat werkt wel en wat werkt niet? En welke dilemma’s kom je tegen? Je leest het in het nieuwe JEPzine: ‘Professional in de online wereld van jongeren’. 

Stappenplan voor een effectieve samenwerking tussen jongerenwerk en onderwijs

Hoe zet je een goede samenwerking op tussen onderwijs en jongerenwerk om samen de veerkracht van (kwetsbare) jongeren te versterken? Platform JEP liet onderzoeken welke factoren nodig zijn om een samenwerking succesvol te laten verlopen. Deze factoren zijn vertaald naar een aantal concrete stappen die helpen een samenwerking te starten of versterken. Het ‘Stappenplan voor een effectieve samenwerking tussen jongerenwerk en onderwijs’ is te downloaden op de website van Platform JEP. 

Podcastreeks over het versterken van veerkracht bij jongeren

Platform JEP heeft een podcast gelanceerd waarin gesprekken worden gevoerd met professionals, gemeenteambtenaren, docenten en jongeren over verschillende initiatieven waarbij de veerkracht van jongeren wordt versterkt. 

'Als het online begint, moet je het ook online tegenhouden'

De beelden gingen heel Nederland door. Honderden mensen, waaronder veel jongeren, mobiliseerden zich online en gingen vervolgens de straat op om te protesteren tegen de avondklok. In onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Den Bosch liep het uit op rellen. Niet in Utrecht. Hanae Haddouche, al bijna veertien jaar jongerenwerker in de Utrechtse wijk Overvecht, heeft daarvoor wel een verklaring: ‘We waren goed voorbereid’.