Gemeenten testen nieuwe online Toolkit Evidence Based Werken

Ambtenaren van zes gemeenten hebben half april de primeur! Op uitnodiging van de NCTV, SZW/ESS bekijken én testen zij de nieuwe Toolkit Evidence Based Werken bij de preventie van radicalisering. De eerste gebruikers zijn enthousiast over het online instrument. Ze geven de ontwikkelaars ook nog een aantal goede verbetersuggesties mee.

Testdag (370x247)

"Die Matrix Evidence Based Werken biedt in één oogopslag een helder overzicht van de inhoud van de toolkit, die zou ik bovenaan de homepage zetten", "Hier en daar vind ik de tekstdichtheid nogal hoog, kan het iets beknopter?", "Kunnen we in de toolkit straks ook best practices vinden van gemeenten?" en "Die Quickscan Programmascan is heel handig, vooral als je wat minder tijd hebt om te checken of je lokale aanpak kwalitatief goed in elkaar zit. Ik zou die scan dan ook zo noemen: Quickscan lokale aanpak."

Het zijn enkele van de suggesties die meerdere gemeenten doen op maandag 15 april. Op verzoek van de NCTV en de Espertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) zijn gemeenten deze dag bij elkaar voor de testsessie. "Zijn jullie geholpen met deze toolkit? vraagt sessieleider Marije Meines van RadarAdvies. "We horen graag wat er nog beter kan, alle feedback is welkom."

Over de toolkit

Een consortium van onderzoekers (van RadarAdvies, Verwey-Jonker Instituut en A.G. Advies) ontwikkelt de nieuwe Toolkit Evidence Based Werken bij de preventie van radicalisering. De toolkit is onderdeel van een breder ondersteuningsaanbod om, door beter evalueren, het evidence based werken bij de aanpak van radicalisering verder te professionaliseren. De onderzoekers doen dit in opdracht van de NCTV , directie Samenleving & Integratie van SZW en daarbinnen ook de ESS. De toolkit biedt kennis, geleerde lessen, handige checklists en formats om de interventies gericht op het voorkomen van radicalisering te evalueren en door te ontwikkelen.

"Deze toolkit komt precies op het juiste moment", zegt Huub Egberink, senior adviseur veiligheid van de gemeente Enschede. "In onze regio (Twente) evalueren gemeenten momenteel hun interventies of zijn ze van plan dat te gaan doen. Ik popel om onze plannen in de formats van de toolkit te gieten en te kijken of en hoe we het nog beter kunnen doen. Ik ga het instrument ook zeker promoten tijdens ons volgende regionale casusoverleg."

Effectieve interventies

Lili-Anne de Jongh, beleidsadviseur radicaliseirng en polarisatie bij de gemeente Delft, zoomt samen met haar collega in op de planevaluatie voor de interventie Weerbaar opvoeden. Lili-Anne: "We willen graag via de toolkit nagaan hoe effectief onze aanpak is. Onze gemeenteraad wil bovendien ook weten of onze interventies iets opleveren. Aan de hand van de evaluatieschema's uit de toolkit kunnen we dit onderzoeken en de resultaten laten zien. Ook willen we de toolkit gebruiken bij het schrijven van ons volgende Plan van Aanpak voor de aanvraag van versterkingsgelden."

"We zitten op de goede weg met de toolkit en dat is fijn om te horen", concludeert Freek Hermens, Adviseur bij de ESS. "De gemeenten hebben concrete verbeterpunten aangedragen, daar gaan we mee aan de slag. Binnenkort lanceren we de toolkit en kunnen alle gemeenten in Nederland het instrument inzetten om hun preventiebeleid radicalisering door te ontwikkelen."