Bouwstenenmodel helpt gemeenten bij voorkomen radicalisering

Tegengaan van radicalisering is een lastige opgave voor gemeenten. Op dit moment gebeurt dit nog vooral vanuit het domein van veiligheid en repressie. In de praktijk blijkt inmiddels bij gemeenten en (jeugd)professionals een behoefte te bestaan aan meer handvatten om ook iets aan preventie te kunnen doen. Om gemeenten en (jeugd)professionals beter te kunnen helpen, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) daarom een bouwstenenmodel laten ontwikkelen. Op basis van dit onderzoek zal de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) aan de slag gaan met het opstellen van een adviesproduct, zodat partners de inzichten eenvoudig kunnen toepassen.

Uit onderzoek blijkt dat preventieve strategieën, zoals het bevorderen van weerbaarheid en het verminderen van uitsluiting, van belang zijn om radicalisering tegen te gaan. Daarnaast breiden veel gemeenten momenteel hun aanpak op preventie van radicalisering uit naar ongewenste vormen van polarisatie. Het bouwstenenmodel moet gemeenten hierbij gaan helpen om meer grip te krijgen op het onderwerp.

Uitleg bouwstenenmodel

Het bouwstenenmodel bestaat uit zes verschillende domeinen (‘bouwstenen’) die belangrijk zijn bij de preventie van radicalisering en polarisatie. Onder elk van de domeinen valt een aantal beschermende factoren, en onder elke beschermende factor staat een aantal interventies. Bij de verschillende interventies staat onder meer beschreven wat de interventie inhoudt, wat de werkzame elementen zijn en welk bewijs er is voor de werkzaamheid van de interventie.

Inzetten op meerdere domeinen

De kracht van het bouwstenenmodel is dat gemeenten en professionals nu voor elke beschermende factor kunnen zien welke interventies ze kunnen toepassen om die factor verder te versterken. Stellen gemeenten of professionals bijvoorbeeld vast dat er problemen zijn met gezinssituaties, dan kunnen ze in het bouwstenenmodel zien welke interventies ze kunnen inzetten om gezinssituaties te verbeteren. Het Verwey-Jonker Instituut en Bureau Omlo hebben dit bouwstenenmodel in opdracht van het ministerie gemaakt.