Podcastreeks over veerkracht: Jongeren en agenten samen aan tafel om onrust in de wijk tegen te gaan

Meerdere auto’s gingen in vlammen op in de Haagse wijk Vrederust. In brand gestoken door jongeren. De impact van de autobranden op de buurt was groot. Toen geen einde leek te komen aan de onrust, bracht de Stichting Multicultureel Jongerengeluid jongeren en agenten verschillende keren bij elkaar. Het resultaat? Daarover vertellen projectcoördinator Mohammed el Menhali van Multicultureel Jongerengeluid en sociaal ondernemer Bouchra el Haddad in Platform JEP de podcast. Een gesprek over hoe je ervoor zorgt dat jongeren zich verbonden voelen met de wijk. Deze podcast is de vierde in de reeks van zes, allen gebaseerd op casussen uit het boek 'Speelruimte voor identiteit. Samenwerken aan veerkrachtige identiteitsvorming met jongeren’ (Amsterdam University Press) door Stijn Sieckelinck en Femke Kaulingfreks.

Podcast, jongeren, agenten

Waar in het voorjaar van 2018 het aantal de autobranden in de wijk nog alarmerend hoog was, bleef het met de jaarwisseling daarop opvallend rustig. Hoe dat gelukt is? Mohammed el Menhali legt uit dat zowel jongeren als politie zeven maanden lang één keer per maand werden uitgenodigd voor een gezamenlijk etentje. Hoofddoel was: zorgen voor verbinding door herkenning. Twee uur lang zaten ze aan tafel om elkaar beter te leren kennen. De gesprekken werden gemodereerd door Multicultureel Jongerengeluid. 

Kwetsbaar opstellen

Makkelijk waren de gesprekken niet, weet hij. Er werden thema’s besproken zoals ID-controle en meldingsbereidheid. En welke normen en waarden je belangrijk vindt. Uit de gesprekken bleek dat de waarden wel hetzelfde kunnen zijn, maar dat niet altijd dezelfde normen gelden. Tijdens zo’n sessie konden zowel de agenten als de jongeren hun hart luchten. Met telkens hetzelfde uitgangspunt: je kwetsbaar durven opstellen en respect hebben voor elkaar. Het gaat erom dat je elkaar leert zien als mens, niet als iemand met of zonder een uniform, vertelt Mohammed.

Meiden als belangrijke schakel

Sociaal ondernemer Bouchra el Haddad was ook uitgenodigd. Zij heeft Empowering Nisa in Arnhem opgericht, een organisatie gericht op de weerbaarheid van jonge meiden. Te vaak zijn de meiden onderbelicht, stelt zij, maar zussen, moeders en nichtjes zijn belangrijke schakels om jongeren veerkrachtiger te maken. Als moeders en zussen bijvoorbeeld positief praten over de politie, zorgt dat voor een andere vibe in het gezin. Tijd dus om hen er actief bij te betrekken, vinden Bouchra en Mohammed, met professionals die voor veiligheid zorgen en hen weten te motiveren.

Investeren in nazorg

Het resultaat van de etentjes was supermooi, zegt Mohammed. Mensen leerden elkaar kennen, niet alleen aan tafel, maar ook buiten op straat. Wederzijds begrip groeide. En met oud en nieuw waren er maar weinig confrontaties in Vrederust. Toch zijn de etentjes niet de enige oplossing tegen de onrust in de wijk. Ook investeren in nazorg is belangrijk, om te voorkomen dat de wijk de geboekte winst weer verliest.

Meer weten? Luister naar Platform JEP de podcast aflevering ‘Jongeren en agenten samen aan tafel om onrust in de wijk tegen te gaan’ via Soundcloud, Apple Podcast, Spotify of Google Podcast of kijk op ons YouTube-kanaal. 

In 2023 is Platform JEP samengegaan met de ESS.