Podcastreeks over veerkracht: Met bokshandschoenen werken aan veerkracht

Het jongerencentrum Free2Move van Travers Welzijn in Zwolle zet vechtsport in om op een positieve manier de identiteit van jongeren te vormen. Bokshandschoenen aan dus. Maar daar blijft het niet bij: ook het ontwikkelen van een innerlijk kompas is belangrijk. Zodat de tieners veerkrachtiger zijn als ze de deur van het jongerencentrum achter zich sluiten. Hoe werkt dat in de praktijk? Daarover gaat de derde podcast van Platform JEP. De casussen uit het boek: 'Speelruimte voor identiteit. Samenwerken aan veerkrachtige identiteitsvorming met jongeren’ (Amsterdam University Press) door Stijn Sieckelinck en Femke Kaulingfreks, vormen de basis voor deze serie.

Platform JEP de Podcast aflevering 3

Vechtsport inzetten om vechten tegen te gaan? Jongerenwerker Patrick van Neerden beschrijft het als ‘weerbaarheidstraining’. ‘We gebruiken de vechtsport als coachingsinstrument. Ze leren incasseren, overnemen, uitdelen en daarop reflecteren.’ En het draait al lang niet meer alleen om vechtsport, ook de fitnessruimte biedt voldoende mogelijkheid om in te zetten op reflectie. Sowieso helpt sport om naar jezelf te luisteren, zegt hij. Hoe je herkent dat je vermoeid bent bijvoorbeeld. Of hoe je je voelt als iemand voor je staat met bokshandschoenen aan. 

Sleutel van het pand

In het jongerencentrum komen jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar trainen, maar er is ook ruimte voor een gesprek. Damien Vaartjes vertelt dat hij er kind aan huis is. En dat al jarenlang. Thuis ging het niet zo lekker, hier leerde hij voor zichzelf op te komen. Jongeren krijgen ook zelf de sleutel van het pand. Om wanneer ze maar willen te sporten – als uitlaatklep. Of om even tot rust te komen. Een gouden greep, zegt Patrick. Zo leren ze om te gaan met verantwoordelijkheid. En ze zien dat er vertrouwen is dat zij die verantwoordelijkheid kunnen dragen. 

Ongeschreven regel

Damien is inmiddels ‘cultuurdrager’. Dat betekent dat hij nieuwe jongens op sleeptouw neemt en begeleidt. Dat is onderdeel van het totaalconcept van het jongerencentrum. Patrick: ‘Vechtsport heeft op zich niet zoveel betekenis, het gaat erom hoe het wordt aangereikt.’ Een ongeschreven regel is dan ook dat iedereen een bijdrage levert aan een veilige sfeer in het jongerencentrum, door bijvoorbeeld sociaal te zijn. Zo leren de jongens zich open te stellen. Met resultaat, vertellen de mannen. Na twee, drie weken is het net alsof nieuwe deelnemers er al jaren komen. Binnen die veilige en positieve omgeving van het jongerencentrum, op de mat, leren zij na vallen weer op te staan. En dus weerbaarder te worden als het in hun leven moeilijk gaat. Thuis, op school maar ook als zij later volwassen zijn. 

Meer weten? Luister naar Platform JEP de podcast aflevering 3 ‘Met bokshandschoenen werken aan veerkracht’ via Soundcloud, Apple Podcast, Spotify of Google Podcast of kijk op ons YouTube-kanaal. 

In 2023 is Platform JEP samengegaan met de ESS.