Bouwstenenmodel preventieve aanpak radicalisering en polarisatie

Om gemeenten en professionals goed te kunnen ondersteunen bij hun lokale preventieve aanpak van radicalisering en polarisatie heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het Verwey-Jonker Instituut en Bureau Omlo gevraagd een inventarisatie te maken van mogelijke interventies om deze fenomenen te voorkomen. Al deze interventies zijn vervolgens ondergebracht in het bouwstenenmodel interventies lokaal beleid.

Dit bouwstenenmodel bestaat uit vijf verschillende domeinen (‘bouwstenen’) die belangrijk zijn bij de preventie van radicalisering en polarisatie. Het gaat om de volgende domeinen:

  1. Individu
  2. Familie
  3. School
  4. Leeftijdsgenoten
  5. Gemeenschap

Onder elk van de domeinen valt een aantal factoren die tegen radicalisering en polarisatie beschermen, met daarbij een aantal interventies. Bij de verschillende interventies staat onder meer beschreven wat de interventie inhoudt, wat de werkzame elementen zijn en welke onderbouwing  er is voor de werking van de interventie.

De kracht van het bouwstenenmodel is dat gemeenten en professionals nu voor domein, per beschermende factor kunnen zien welke interventies ze kunnen toepassen om de inzet te versterken. Stellen gemeenten of professionals bijvoorbeeld vast dat er problemen zijn met gezinssituaties, dan kunnen ze in het bouwstenenmodel zien welke interventies ze kunnen inzetten om gezinssituaties te verbeteren.

In de kern is het bouwstenenmodel dus een gecategoriseerd overzicht van interventies dat gemeenten en professionals laat zien in welke richtingen zij hun oplossingen kunnen zoeken. Daarnaast is het voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een theoretische basis voor de verdere ontwikkeling van beleid en adviesproducten. Op basis van het bouwstenenmodel wordt er een handreiking opgesteld om het bouwstenenmodel eenvoudig te kunnen toepassen.