Spanningen in de klas na de couppoging in Turkije

In de derde week van augustus openen de eerste scholen hun deuren weer. Sommige leerlingen komen terug van vakantie uit Turkije en hebben daar de nieuwsberichten over de couppoging van dichtbij meegemaakt; sommige leerlingen hebben wellicht familie in Turkije en hebben van hun ouders meegekregen wat er is gebeurd. De couppoging heeft hoe dan ook veel indruk gemaakt op een deel van de Turks-Nederlandse gemeenschap, waaronder mogelijk ook uw leerlingen.

Wat betekent dit voor uw schoolklas?

  • In de gezinnen van sommige Turks-Nederlandse leerlingen is het wellicht geen groot onderwerp; maar het kan zijn dat (familie van) sommige kinderen bedreigd worden of zelfs familieleden verloren hebben. Peil daarom eerst het sentiment in de klas voordat u eventueel het gesprek aangaat.
  • Zorg dat er een open gesprek kan ontstaan over de gebeurtenissen in Turkije. Het gaat erom dat u het persoonlijke aspect voor (enkele van) uw leerlingen begrijpt en dat er ruimte wordt gecreĆ«erd om eenieders (verschillende) verhaal te vertellen.
  • Het kan zijn dat door de couppoging de verhoudingen op scherp komen te staan tussen kinderen met ouders die zich met verschillende groepen associĆ«ren. Bespreek dit met uw team en spreek met elkaar af om extra alert te zijn om zo bijvoorbeeld pesten te voorkomen.
  • Heeft u het idee dat de spanningen in uw klas te maken hebben met spanningen in de wijk of buurt? Neem dan contact op met uw gemeente voor advies.

Zie voor meer informatie ook de website van Stichting School en Veiligheid: http://www.schoolenveiligheid.nl/actueel/spanningen-klas-couppoging-turkije/

De gemeente Hengelo heeft een brief verstuurd over deze kwestie naar de scholen in de gemeente. Lees de brief hier.

Contact?

Heeft u vragen over verschillende manieren om met uw leerlingen in gesprek te gaan? Dan kunt u contact opnemen met de helpdesk van de Stichting School en Veiligheid: 030-285 66 16 en helpdesk@schoolenveiligheid.nl.

Voor vragen en/of advies bij het voorkomen van lokale spanningen kunt u contact opnemen met de Expertise-unit Sociale Stabiliteit, via ESS@minszw.nl of 070 - 333 4555.